Protokoll handledarmöte 1

17/9 2009
Närvarande: Samtliga + Johan Åberg

- Utveckling av idéer

Innan vi träffar användarna och presenterar scenarier och storyboards ska vi försöka utveckla de fyra idéerna. Vi ska se dem mer som fyra riktningar snarare än skilda lösningar. Vi ska satsa på att förstärka skillnaderna men det är ok att samtidigt korsbefrukta dem. Vi behöver dock inte tvångskombinera, utan är en lösning bra i sig behöver vi inte tvinga på den influenser från de andra inriktningarna.

- Brukskvaliteter
Det är ok att revidera brukskvaliteterna under designprocessens lopp. Vissa kan stå i motsatsförhållande till varandra och då får man välja vilken man vill maximera på bekostnad av någon annan. Det gäller dock att motivera varför man väljer en kvalitet framför en annan.

Att tänka på mer vad gäller brukskvaliteterna är att de just ska beskriva bruket av en produkt/artefakt. Vi måste formulera om vissa så att de stämmer in på detta (t.ex. den som heter "Intressant att se vad vänner lagar").

Olika lösningsinriktningar kommer passa in på olika kombinationer av brukskvaliteter.

- Storyboards och scenarier
Vi ska se dessa "intervjuer" mer som en avstämning än som en massiv datainsamling. Mest för att kolla att vi är på rätt spår och få nya idéer av det användarna säger.

Storyboards bör vara skissartade och inte innehålla foton. Foton är för definitiva och gör dels att användarna tror att det är nästan klart och att kommentarerna hamnar på en helt annan nivå.

- LoFi-prototyper (papper)
Det är ok att dela upp prototypandet på flera personer så att de blir olika varandra.

Vi ska testa båda prototyperna på alla användare, men presentera dem i olika ordning (för att inte alla användare ska se den ena prototypen först och därmed låta den påverka vad man tycker om den andra). Målet med prototyptestandet är att se om de uppfyller brukskvaliteterna. Om användarna själva inte tar upp sådant som rör dessa får man ställa kompletterande frågor. Ett papper med stödpunkter på vad som ska avhandlas kan has med så att man säkert får med alla brukskvaliteter.

Bra att tänka på är att prototyperna inte ska se för genomarbetade ut. Att använda papper löser det här ganska bra eftersom det i sig ger ett ofärdigt intryck.

- Redovisning/HiFi-prototyp
Vår HiFi-prototyp kommer snarare vara själva redovisningen. Som våra lösningar ser ut just nu så kommer det bli något vi iscensätter, t.ex. genom att bygga upp en köksmodell och spela upp hur användningen av prototypen kommer att ske. Om vi vill kan vi ta vara på kommentarer vi får från de andra i kursen vid redovisningstillfället och se det som en utvärdering av HiFi-prototypen - slutversionen av bloggen ska ändå in först några dagar senare.

- Bloggen
Något som uppskattas på bloggen är individuella inlägg när någon har suttit och tänkt på något eller hittat idéer någonstans. Har man funderingar eller har kört fast kan man lägga upp vad man inte kan lösa och så kan de andra hjälpa till med det.

- Övrigt
Nu är det inriktning på samarbete eftersom den individuella delen av designarbetet är avklarad.

Nästa handledningsmöte är lagom att ha någon gång i fasen precis efter att uppdrag 2 har lämnats in.

Tidsåtgång: 1 timme


Sekreterare: Johanna

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0