Jämförelse: Smart Food - Mobile Guidance for Food-Allergic People

Den som har en matallergi får sina valmöjligheter inskränkta, och om det är en komplex eller väldigt känslig allergi kan det dessutom vara svårt att hålla reda på exakt vilka produkter som är ok att använda. En grupp på Fraunhofer Institute for Software and Systems Engineering1har tagit fram en prototyp till en kommersiell produkt för att underlätta för matallergiker.
I likhet med oss så har de valt att utveckla en applikation för mobiltelefoner (och andra smart devices) för att få bekväm tillgång till information. De läser också av streckkoder, skickar siffrorna till en central server och tar emot ett svar.
Där vi koncentrerar oss på recept skickar de istället data om ingredienser i produkten. Svaret kontrolleras sedan i mobilen jämfört användarens profil, som har allergiinställningar arrangerade som en hierarki; till exempel /Nötter/Hasselnöt. Man kan då välja hela kategorin nötter, eller mer specifikt som till exempel hasselnöt och valnöt. Allergierna jämförs med varje ingrediens i innehållsförteckningen och kan på så sätt jämföras med relativt komplexa produkter. Om en matchning mellan allergi och ingrediens finns så visas varningar i två nivåer; ett frågetecken eller en stoppskylt. I sin kommersiella modell tar de betalt av både råvarutillverkare, matproducenter, matbutiker och konsumenterna. Konsumenten väntas betala för programmet för att det är en önskvärd tjänst som underlättar vardagen; de andra för att den utökade informationen som tjänsten ger ska leda till merköp baserat på större förtroende och större möjligheter att handla nya varor.

Instrumentella/praktiska

+ Ersätter repetetiva/komplexa manuella steg som kan vara svåra att komma ihåg eller få rätt.

+ 4% av befolkningen kan tänkas behöva produkten.
+ Mobiliteten ökar användningen.
- Mindre troligt att alla led i matleverantörskedjan vill betala för tjänsten.
+ Lagkrav gör att informationen redan finns tillgänglig.
Sociala/kommunikativa
- Känslig, personlig information gör det svårt att kommunicera med andra användare.
Estetiskt
+ Prototypen ser ut att vara byggd enligt standard för sitt operativsystem.
- Operativsystemet är utdaterat.
+ Utformat som en informativ produkt.
Konstruktionsmässiga
- Prototypen bygger på gammal teknik.
- Kräver en extern streckkodsläsare.
+ Behöver inte lika mycket datatrafik och kan klara sig på mer beprövade kommunikationssätt, som SMS och MMS.
Etiskt
- Man kan inte ge ett 100% säkert svar på att en produkt inte ger en allergisk reaktion.
- Bygger på att alla kedjor i leverantörsledet håller vad de lovar.
+ Hjälper ändå till med vissa fall, som till exemepel E-koder.

Värdering, vår produkt

Instrumentella/praktiska

+ Förstärker en positiv trendkänsla.
+ En större av befolkningen kan tänkas vilja använda produkten.
- Långt färre än så kommer ha hittat produkten, orkat testa den och uppfylla tekniska förutsättningar samt ha tillräcklig kunskap.
+ Gratis ger bättre genomslag.
+ Kan implementera lika djup allergikontroll som ett komplement i framtida versioner.
Sociala/kommunikativa
+ Mindre känslig information gör att man kan bygga in sociala funktioner.
Estetiskt
+ Prototypen är modernare.
+ Utformad som en intressant produkt.
Konstruktionsmässiga
+ Prototypen bygger på relativt ny teknik.
+ Använder den inbyggda kameran som finns i de flesta moderna mobiltelefoner.
+ Fler fria mjukvaror kan användas.
+ Den tekniska basen Java har större bas än Windows CE.
+ Databaserna är inte lika avancerade som produktingredienser.
+ Kan bygga på vanligare data (produktens/ingrediensens namn) istället för hela ingredienslistor ända från råvaruleverantören.
Etiskt
- Om allergipreferenser används kan man inte heller lova 100% korrekthet.

Jämförelse av Joel Purra.
Fraunhofer Institute for Software
and Systems Engineering
1 Katrin Gaßner, Guy Vollmer, Mirko Prehn, Martin Fiedler, Sebastian Ssmoller, Smart Food: Mobile Guidance for Food-Allergic People, cec, pp.531-534, Seventh IEEE International Conference on E-Commerce Technology (CEC'05), 2005. http://www.computer.org/portal/web/csdl/doi/10.1109/ICECT.2005.85

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0