Intervju om scenarier med kvinna, 25 år

Intervju 2009-09-22 19:00-20:20, genomförd av Joel Purra. Kvinna, 25 år, Linköping. Före detta I-student på universitetet, sedan flera år anställd som säljare på ett datakonsultföretag i centrum. Har en matintresserad pojkvän som är den som lagar mat mest. Intervjun genomförs i en restaurang i Linköping just efter att middagen avslutats.

Chapter 2 Metod
Intervjun gick till så att jag visade henne en skiss och scenariotexten. Därefter lär jag henne svara med spontana kommentarer med vissa fortsättningsfrågor. I slutet av varje prototyp ställde jag dessutom följande tre frågor:
1. Skulle du känna dig trendig om du använde produkten?
2. Skulle det imponera på dina vänner?
3. Vad skulle du vilja ha mer av i produkten?
Metod
Intervjun gick till så att jag visade henne en skiss och scenariotexten. Därefter lär jag henne svara med spontana kommentarer med vissa fortsättningsfrågor. I slutet av varje prototyp ställde jag dessutom följande tre frågor:
 1. Skulle du känna dig trendig om du använde produkten?
 2. Skulle det imponera på dina vänner?
 3. Vad skulle du vilja ha mer av i produkten?
Nedan följer en utökning, och därmed tolkning, av stolpar från intervjun. Har flyttat på svar till rubriker, lagt till länkar och research. Orginalanteckningar på papyrus samt fotograferat finnes.
Försnack
Hon har varit i den japansk restaurangen inamo i London där de hade projektorer ovanför matborden och touchpads inbäddade i bordet. Man kunde välja att se menyn, notan, kalla på service, byta ljussättning/bakgrund och till och med se en webcam från köket. Man känner sig väldigt trendig om man ätit där.
Under en affärsresa till Amsterdam bodde företagets representanter i hotell Citizen M, ett nytt sorts hotell där så mycket som möjligt är digitaliserat och automatiserat. Rummet styrs av en moodpad där mn kan välja ljussättning med mera, vilket gav det en väldigt modern känsla.
Interaktiva matlagningsprogram
Det låter jätteroligt, men tankarna far mer åt att köpa produkter, till exempel skor ur Sex and the City. Är det så användbart? Kim är förresten helt klart en kille, ingen tjej skulle sätta sig för att vila när det kommer gäster på besök.
Vad för info skulle visas? Produktinfo, bästa priset från Pricerunner eller Prisjakt, närmaste återförsäljare. Vill klicka på Mat-Tinas skor eller halsband. Vill också kunna se en lista på hela programmets produktlista. Är annonserna köpta eller är det allmän info?
 1. Ja, man känner sig trendig. Trendig som en [som gillar prylar väldigt mycket].
 2. Ja, det skulle imponera på vännerna [som gillar prylar väldigt mycket].
 3. Ja, för skor, men inte för matlagning.
EAN-läsning
Förstår inte riktigt hur det fungerar. Svischar till? Fem populära recept, finns de fler? Dålig internettäckning i butikerna, i alla fall med Telenor, skulle vara ett hinder. Skeptisk till att man ser något man känner igen från ett matlagningsprogram. Fast, det är klart, om man inte vet exakt vad man ska köpa. Kollar själv upp recept för två veckor och skriver inköpslistor. Tittar inte på “populära recept” utan snarare på recept från olika teman. Låter som en typisk iPhone-applikation.
 1. Vad händer om man tar en bild på ett mjölkpaket? Bättre om det finns portaler för inspiration i butikerna.
 2. Skulle inte känna mig trendig.
 3. Tror mer på inspirationsportaler inne i affären än att mobilbatteriet tar slut.
Växthuset
Funkar inte alls. Är inte intresserad av odling. Har paprikor verkligen samma växtpreferenser som ananas? Purjolök då? Inte trendigt alls? Jo förresten, ekologiskt och närodlat är ju trendigt. Vilka växter funkar tillsammans. Skillnad mot vanligt växthus?
 1. Tveksamt trendigt.
 2. Nja.
 3. Ser inga förbättringsmöjligheter.
Foodtube 1
Verkar jätteroligt. Vad är skillnaden mote en laptop? Slippa kladdet? Måste det vara en egen skärm? Man vill ta med sig informationen, inte ha den låst till köket. Var sitter kameran? Kamera som en pannlampa? Extrakamera? Som Mat-Tinas cook-along, fast med vänner? Känns som om Skype i basen skulle ge bättre spridning, lycka till att mamma använder det annars.
Kameran och ljudet? Hur riggar man upp det och hur låter det om man diskar? Vänta med att skriva ned receptet till helgen? Känns lite märkligt, kunde inte mamma mailat receptet?
 1. Skulle känna sig trendig, men inte om man var ensam.
 2. Ja, kanske, om man inte var ensam.
 3. Kameran och ljudet måste vara enkelt att ställa in.
Foodtube 2
Tänker på att folk kommer göra snuskiga saker, typ American Pie. Kan funka som community. Är det som Youtube, med registrering och profiler? Kan funka. Skulle själv inte kolla på klipp med matlagning, skulle bli uttråkad. Var skulle kameran sitta? Måste man kolla på när folk skalar potatis. Kluven känsla. Mat-Tinas cook-along är stressigt och svårt att hänga med. Är skeptisk.
 1. Skulle inte känna sig trendig, snarare som om tiden slösades.
 2. Nja.
 3. Vet inte.
Avslutning
Efter klockan 20 har nästan alla andra gått och vi börjar kännas oss lite obekväma. Intervjun avslutas när det känns som om restaurangen håller på att stänga; bakgrundsmusiken är avstängd och ingen annan gäst är kvar. Det visar sig dock att de har öppet till klockan 22, och att de skulle byta musikskiva, men det är för sent för att återuppta intervjun.
Det sista konstaterandet blir att det första scenariot hade den bästa idéen för en shopping-tokig kvinna.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0