Googling av mattrender

Några mattrender som kom upp när jag (Johanna) bara googlade lite var:

http://www.livsmedelssverige.org/konsument/trender.htm (från 2005)

- KRAV-märkta varor
- Närodlat
- Kvalitetsprodukter:

"Det finns också ett växande intresse för kvalitetsprodukter eller produkter med speciella egenskaper. Till exempel växer intresset för närproducerade livsmedel och hantverksmässiga förädlingsmetoder. Även denna trend kommer säkert att stå sig, och ett ökande utbud från nischade livsmedelsföretag kommer sannolikt att växa fram, jämsides med de stora matkedjorna. Internet kan underlätta kontakterna mellan kund och handlare när det gäller ett mer specialiserat sortiment."

Kan man på något sätt förstärka den känslan folk känner när de handlar t.ex. KRAV-märkt? (Är vi fortfarande inne på rätt spår då?)

- Känna till samband mellan mat och hälsa
(- Inte äta "E-ämnen")
- Funktionella livsmedel (mat med tillsatta nyttiga bakterier. Något att titta vidare på?)
- Äta "klimatsmart" (t.ex. äta det som finns att få tag på under vissa årstider)


http://www.minabibliotek.se/default.aspx?id=23367

Citat från ingressen att tänka på:
"Samtidigt som vi lagar allt mindre mat hemma och färdiglagade rätter bara ökar i butikerna så ges allt fler kokböcker ut. Uppenbarligen är det så att vi tycker mer om att läsa kokböckerna än att laga mat efter recepten i dem."

Är det så att folk även tycker om att köpa på sig dyra ingredienser/köksattiraljer men sen inte använder dem?

Annat jag kom att tänka på som är trendigt är ju att banta och/eller följa vissa dieter som t.ex. GI (äta sådant som inte höjer blodsockernivån så snabbt), Atkins (äta bara proteiner och fett, inga kolhydrater). Kan man bygga vidare på det utan att se det som något som hjälper folk att banta? Vilken teknik skulle man kunna bygga in i det hela?


Här har Allt om mat-tidningen redan analyserat trenderna för 2009:
http://www.alltommat.se/nyheter/gott-nytt-mat-ar-har-ar-mattrender-for-2009-1.14928

Man pratar lite kort om saker som "Natur möter teknik", "Mer tid för maten", "Närodlat", "Världsmat" och "Mer mat i media". (Kul grej från Sydafrika: Panerad kycklingfilé som man värmer i brödrosten. Ett måste för studenter?)



Det verkar alltså finnas ganska många områden vad gäller mat och trender bara när det gäller själva ingredienserna. Vad har vi mer för områden att utforska? Restaurangbranchen och matmässor tog vi upp på mötet. Fler idéer?

Tidsåtgång: 1 timme

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0