Förebild: Recepten.se

Om tjänsten

Recepten.se är en hemsida där man kan söka recept utifrån olika sökkriterier, bl.a. man på maträtt och ingredienser men det finns även alfabetiskt ordnade listor med rubriker såsom ”fest”, ”bakverk” och ”må bra”. Steg-för-stegbilder finns till vissa av recepten. Även en topplista med de 50 mest populära recepten som uppdateras varje dag finns.


God design enligt vem?

Typer av användare som kan tänkas använda tjänsten.

- De som letar efter slumpmässig inspiration. Bilder på de tre ”dagens recept” är bland det första man ser när man kommer in på sidan. Även recept baserade på säsong (t.ex. blåbärsrecept) syns relativt högt upp på förstasidan.

- De som letar efter recept baserat på en viss ingrediens. En sökruta där man kan söka både på namn och ingredienser finns.

- De som letar efter ett specifikt recept. Se ovan. Man kan även utgå ifrån de olika kategorierna som finns om receptet man söker är mer av typen ”festmåltid” och inte specifikt ”morotskaka”.

- De som vill ha bilder på recepten. Alla recept innehåller bilder, vissa även steg-för-stegbeskrivningar.Värderingsperspektiv. Vad gör den här saken bra att använda ur ett perspektiv som är:

Instrumentellt (funktionellt) – Beror lite på typen av användare. Den främsta funktionen är att söka efter och hitta recept på något man vill laga/baka.

Brukskvaliteter:

- Enkelt att hitta nya recept

- Snabbt att söka recept

- Snabbt att söka på ingredienser

- Tydliga recept

- Möjlighet att se andras kommentarer

 

Socialt/kommunikativt (skapar kontakt mellan människor, symboliskt värde och tolkning) – Den som lagt upp alla recept och tagit alla bilder är webbmastern själv, så där finns inte mycket utrymme för att skapa kontakt mellan olika människor. Dock kan användare kommentera de enskilda recepten och där förekommer ibland små diskussioner webbmaster och användare emellan om olika variationer på recepten. Detta är dock inte primärt något chattforum så interaktion användare emellan kan ses som sekundärt.

 

Webbmastern för blogg där hon bl.a. beskriver de senaste recepten – inlägg som man sedan kan kommentera på. Användarna kan prenumerera på blogginlägg och på så sätt direkt få reda på när något har hänt.

 

Det symboliska värdet kan tänkas påminna om en kokbok, men med lite mer flexibel innehållsförteckning då det finns både fritextsök och olika kategorier att söka på.

 

Brukskvaliteter:

- Möjlighet att lämna kommentarer

- Möjlighet att se andras kommentarer

- Möjlighet att direkt kontakta webbmastern

- Koll på senaste blogguppdateringarna

 

Estetiskt (den direkta upplevelsen av artefakten) – Den direkta upplevelsen av tjänsten blir väldigt visuell eftersom tjänsten är just webbaserad. Här påverkar även det tekniska, såsom hastighet på ens uppkoppling, hur upplevelsen blir.

 

Brukskvaliteter:

- Enkelt att hitta

- Tydlig struktur

- Konsekvent struktur (enhetlighet i designen)

- Inspirerar


Etiskt (vem bestämmer designen) – Det finns en webbmaster som bestämmer all design. Var hennes inspiration och idéer kommer ifrån är okänt.

 

Brukskvaliteter:

- Enhetlighet i design

 

Tekniskt (materialet man bygger i, begränsningar i minne, processorkapacitet osv.) – Webbaserat vilket gör att det även påverkas av vilken typ av uppkoppling som användaren har. Övrig information om ev. databas eller hemsidesarkitektur okänd.

 

Brukskvaliteter:

- Lättillgängligt för alla med dator och internetuppkoppling

- Sparar minne från ens egen dator

 

 

Vad gör recepten.se trendigt?

Funktionen ”Recepttoppen - de mest populära recepten just nu” gör att man kan se vilka recept som är mest eftersökta på hemsidan och därmed kan ses som mest trendiga. Att hemsidan bara innehåller ett visst antal recept kan dock ses som begränsande då allt som är trendigt just nu kanske inte finns representerat.

 

Hemsidan är på sätt och vis trendig i sig i och med att det är just en hemsida för receptsökning, något som det kryllar av på internet i dagsläget.

 

Man kan prenumerera båda på blogginlägg och nyhetsbrev, något som gör att man kan ha koll på direkt när något nytt har hänt på hemsidan. Begreppet ”trendig” inkluderar på något vis att man har koll på det senaste som hänt.


Författare: Johanna

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0