Förebild: På Stans Äta Ute

På Stan har i flera år varit del av DN:s Stockholmsbevakning med inriktning på nöje - inklusive att äta ute. De har även en egen sida där man bland annat kan kommentera de restauranger och matställen som finns i staden.

Information
Reportrarna har över åren recenserat hundratals restauranger, så en professionell bas finns att bygga vidare på. De ställen man besökt har, utöver en recension, kontaktinformation, karta, matkaraktär, utökad information om bland annat vilka ägare och kockar som driver de mer exklusiva ställena. I senare recensioner finns information om stället är romantiskt, högljutt, prisvärt, barnvänligt med mera.

En sökning
Fem poäng på DNMan kan filtrera utifrån prisklass, kök (matkultur), område (geografiskt i Stockholm), måltid (till exempel lunch), DN-betyg (0-5) och fritext. Resultatet blir en lista, som standard sorterad på fallande DN-betyg.

Utbredning
I sitt index har de runt 3500 platser att gå ut och äta, varav runt 230 fått ett DN-betyg. Dessutom har läsare lämnat sina omdömen, med eller utan fritextkommentarer; runt 600 ställen har fått fem eller fler och ungefär dubbelt så många har fått något alls. Det stora antalet tyder på att de täcker större delen av Stockholm - frågan är bara om all information är korrekt - redaktionen lägger nog inte mycket tid åt att hålla efter de mindre restaurangernas information.

Trendigt?
Eftersom det går att söka på en viss matkultur, gärna en trendig, och sortera på betyg så kan man redan nu använda sidan. Det verkar dock inte gå att söka på vilka ställen som fått bäst omdömen den senaste månaden eller liknande, men det kanske är en funktion som kommer med tiden som man känner att läsarnas omdömen blivit inaktuella. Krasst sett så är nog mer än hälften av På Stans egna betyg så gamla att de skulle behöva en uppdatering.

Framtiden?
Man har nyligen släppt mer mobilinriktade tjänster, med stark inriktning mot mat, för att vara tillgängliga för dem som redan är på stan. Bemötandet har, i den egna tidningen, beskrivits som bra. Med tanke på den breda, existerande läsarkretsen och de relaterade tjänsterna för andra nöjen som konserter så kommer användningen nog att öka. DN är dock en utpräglad tjänst för Stockholm, så det finns potential att utöka det geografiska området med en konkurrerande - och kanske mer trendinriktad - tjänst.

-Joel Purra

Kommentarer
Postat av: Johanna

Jag gillar idén med att kunna söka på de restauranger som fått bäst omdömen den senaste månaden. Betygsmässigt så skulle det vara en baggis, men lite knepigare om man går på kommentarerna och ska börja tagga ord beroende på om de är positiva eller inte (och vilka som är mer positiva än andra).

2009-09-06 @ 23:21:41

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0