Förebild: foodtube.net

Vad är foodtube.net?
Foodtube.net [http://www.foodtube.net] är ett socialt nätverk som fokuserar på videoklipp förknippade med matlagning. Förutom videoklippen finns funktionalitet för att kommentera dessa direkt eller i ett forum, samt att skriva blogginlägg. Videoklippen delas upp i olika kategorier, t.ex. efter nationalitet eller typ av rätt. Användaren kan själv lägga upp egna videor (t.ex. från youtube) eller söka bland de som redan är upplagda av andra användare. Fördelen med recept i videoformat är just den visuella beskrivningen av hela förloppet som saknas i exempelvis tidningars receptsamlingar.

Hur kan foodtube.net vara en förebild inom trendsökning?
Genom att lägga till kategorier för de senaste trenderna, områden som anses trendiga och klipp med kändiskockar kan man förmedla de egenskaper som anses trendiga för tillfället. Video ger även mer utrymme för att presentera omgivningen (oftast köksmiljö) samt användningen av ny trendig köksutrustning vilket enkelt möjliggör produktplacering för tillverkare som vill anses trendiga.

Potential för trendsökning
Alla behöver vi få i oss mat på ett eller annat sätt. Är vi dessutom intresserade av matlagning kommer vi sannolikt att spendera en hel del tid i köket. Om vi under denna tid har tillgång till en artefakt som kan visa oss de senaste trenderna och samtidigt inspirera oss till nya tekniker och recept kan detta leda till att vi som individer känner oss trendigare. Naturligtvis går det att tillgodogöra sig denna kunskap under resten av dagen, men för de flesta är tid en bristvara och detta är ett sätt att hänga med i utvecklingen utan att behöva spendera tid som behövs till annat.


Brukskvaliteter och funktioner
+ Funktionellt: Förenklar åtkomsten av de senaste trenderna åt den enskilda individen.
+ Funktionellt: Många funktioner samlade på ett ställe.
+ Socialt: Nya trender kan uppstå och spridas via diskussionsforum.

- Risken finns för att en dylik artefakt i köket kan distrahera användaren från matlagningen.
- Socialt: Kräver en kritisk massa av användare för bli effektivt och undvika att dö ut.
- Konstruktionsmässigt: Kräver anslutning till internet eller motsvarande.

För övrigt verkar matbloggar vara rätt trendiga för tillfället.

Författare: Daniel.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0