Prototyptestning HiFi:n 20091012

Under redovisningstillfället gjordes en testning av HiFi-prototypen.



Testpersonen hade först läst igenom produktbeskrivningen samt användningsscenariot som satt uppsatta och hade därför en bild av vad det hela gick ut på. En kort förklaring över huvuddragen för idén gicks dock igenom för att vara på det säkra att inget hade missförståtts vid läsningen.

Hur skanningen skulle gå till förevisades av testledaren och testet startade från det att träfflistan kommit upp. Testet var tänkt att uppmuntra att ett mer utforskande tillvägagångssätt skulle användas, men då vissa funktioner inte var implementerade i prototypen fickrävdes ändå viss vägledning för att t.ex. de klickbara länkarna skulle hittas.

Kommentarer och slutsatser från testningen:
- Recepten visar ingredienser för 4 portioner men testpersonen skulle hellre bara laga mat för en person. Undrade om det fanns någon funktion för att ändra detta. (Finns inte, bra tips för senare utveckling.)

- Testpersonen ombads leta upp sina sparade recept och valde efter en kort stunds betänketid att gå till receptboksknappen (vilket var rätt). Vid frågan om varför hon valt just den svarade hon att den "ser ut som en kokbok". Ikonen på knappen tycks alltså fylla sitt syfte.

- Bakåtknappen användes utan problem. Testpersonen tryckte på den för att komma tillbaka till ett recept efter att ha läst detaljinformationen om en specifik ingrediens.

- Testpersonen frågade vad knappen med streckkodsknappen betydde. Denna användes inte eftersom vi inte testade att skanna två varor.

- En lång diskussion om inköpslistan uppstod. Testpersonen hade fått lägga till två recept i listan vilket gjorde att ingredienserna sorterades enligt recept (detta syntes dock inte utan förklarades endast eftersom rullisten i prototypen ännu inte var i bruk). Apelsinjuice förekom i båda recepten och kom då på olika platser i listan, en bit ifrån varandra. Testpersonen sade att det var jobbigt att behöva läsa samma sak två gånger och att ett problem kunde uppstå om man köpte apelsinjuice och sen gick vidare till mango chutneyn eftersom den kom som nästa på listan. Den andra apelsinjuicen skulle då komma en bit ner på listan när man redan gått därifrån och man skulle tvingas gå tillbaka för att hämta mer.

Testpersonen ville absolut att ingredienserna fortfarande skulle vara uppdelade eftersom hon ville se att de hörde till olika recept. Det diskuterades om man skulle markera vilket recept vilken mängd av en vara hörde till för att lättare kunna särskilja dem. Ett recept kanske skulle lagas till en person medan ett annat till fyra och då var man tvungen att veta vilken man skulle köpa mer av än vad som stod i listan.

En lösning som föreslogs var att man skulle få listan sorterad efter hur varorna låg i affären, då skulle alla apelsinjuicer komma efter varandra i listan automatiskt.

- Testpersonen tyckte att själva idén var bra eftersom man utgick ifrån en vara istället för ett recept. Man kunde gå i affären och hitta en vara man var lite sugen på och sen få upp ett recept på den direkt istället för att först ha ett recept och sen leta upp varorna som finns i det.

- Testpersonen undrade hur detaljpresentationen av ingredienser skulle fungera om man hade olika märken. Skulle Hemköps mango chutney ha samma information som Eldorados? (Värt att tänka på. Vissa varunamn är väl reserverade för varor som innehåller särskilda saker i viss mängd? Man får skriva väldigt generella beskrivningar av varor där innehållet kan skilja sig åt mellan märken.)


Författare: Johanna

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0