Intervju om trender med kvinna, 24 år

Telefonintervju 2009-09-01 20:00-20:35, genomförd av Joel Purra. Kvinna, 24 år, Linköping. Före detta I-student på universitetet, sedan flera år anställd som säljare på ett datakonsultföretag i centrum. Har en matintresserad pojkvän som är den som lagar mat mest. Under intervjun lagade hon dock själv mat efter att ha kommit hem från jobbet.

Nedan följer en utökning, och därmed tolkning, av stolpar från intervjun. Har flyttat på svar till rubriker, lagt till länkar och research. Orginalanteckningar på papyrus samt fotograferat finnes.
Vad lagar du just nu?
Pasta Bolognese med fullkornstagliatelle och broccoli, enligt ett recept från tv-kocken Per Moberg. Per är trendig och känd från Vad blir det för mat? som visats på TV4. Hans receptsamling finns på Recept.nu.

Vad är trendigt inom matlagning?
Hålla nere på kolhydrater. GI-metoden (glykemiskt index) och LCHF-metoden (low carb(ohydrate) high fat).

Vilka ingredienser är trendiga?
Närproducerade produkter, gärna ekologiska. Riktiga produkter, inte lightprodukter. Riktigt smör när man steker istället för de flytande versionerna som var populära för något år sen.

Finns det någon speciell matkultur som är trendig?
Svensk husmanskost, vilket Per Morberg lagar.

Vad är trendigt när det gäller restauranger?
Svårt att avgöra här i Linköping, urvalet är inte så stort att man kan välja inom olika matkulturer. Bästa restaurangen lagar just husmanskost med lokala råvaror, Stångs Magasin.

Vad för köksredskap är trendiga?
KitchenAid, en köksassistent, för att göra allt; mixa, knåda, mala och så vidare.
En riktig kaffemaskin, ingen vanlig kaffebryggare, av märket Nespresso. I den använder man kapslar med kaffe istället för att mäta själv.
En spis med induktionshäll, eller ännu hellre en gasspis, som Per Morberg använder.

Vad har du i köket som du tycker är häftigt/trendigt?
En blender, som man kan göra smoothies med.

Har du varit på matmässa någon gång?
Nej, bara chokladmässa. Jag skulle kunna tänka mig att gå på en om man skulle få provsmaka mycket mat.

Finns det något du tycker är trendigt vad gäller drycker?
Nej, inte vad jag tänkt på. Kanske havtorn, både dryck och mat.

Vilka inspirationskällor är trendiga?
Förr var Mat-Tina och Jamie Oliver stora, men inte längre. Tror Leila Lindholm är trendig nu, med sin bakning.

Var hämtar du själv inspiration i vardagen?
De vanliga ställena; Arla.se, Tasteline, Allt Om Mat och TV4:s matsidor Recept.nu.
Intervjun avslutades när maten var klar. Nästa gång bör längre tid än 30 minuter planeras för intervjun eftersom det kan bli många stickspår. Alla frågor hanns inte med på djupet och de mest ledande frågorna om vad för sorts ny teknik i form av redskap, tillbehör, apparat, program eller tjänst hanns inte med.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0