Intervju om trender med man 24 år, kvinna 24 år

Personer
Intervju hemma hos paret 2009-09-02 19:40-21:00, genomförd av Joel Purra. Paret är en man och en kvinna, båda 24 år boende i Linköping. Han är före detta IT-student på universitetet, anställd som utvecklare på ett dataföretag i Mjärdevi. Han är vegetarian och har ett visst matintresse, men tröttnar snabbt. Hon är före detta sjuksyster-student som jobbar med vård i staden. Hon är halv-vegetarian, matintresserad och vill gärna laga mat med en ny eller kul ingrediens. Vid intervjun hade de precis ätit middag och jag tog med mig gifflar som fika. Frågorna ställdes till båda samtidigt, men de flesta svaren kom från henne.

Frågor och svar
Nedan följer en utökning, och därmed tolkning, av stolpar från intervjun. Har flyttat på svar till rubriker, ordningen på frågor, lagt till länkar och research. Orginalanteckningar på papyrus samt fotograferat finnes.

Vad är trendigt inom...
Matlagning?
Matbloggar. Receptsidor. Äta enligt LCHF-metoden (low carb(ohydrate) high fat) och ha en blogg om det.

Ingredienser?
Quinoa (mjölmålla). För fem år sen kunde man inte få en quinoa-sallad på en resturang.

Matkulturer?
Back to basic husmanskost. Sushi har varit trendigt. Närproducerat, ekologiskt, “organic”, rättvisemärkt. Allt med flashig märkning.

Restauranger?
Vet inga coola restauranger i Linköping. Indisk, japansk och annan asiatisk mat är ganska coolt.

Vad har ni i köket som ni tycker är häftigt/trendigt?
Köksfläkten är cool. Man drar ut locket för att justera hastigheten istället för att använda vridreglage eller knappar. Saftmaja är coolt på grund av retro-känslan. Mango chutney.

Har ni varit på matmässa?
Nej, men meny- och vinprovningar genom arbetet på restaurang i England. Olivoljeprovning också.

Varför upplever ni det som trendigt? Var får ni trender från? Finns det någon som inspirerar dig speciellt?
Matprogram, Mat-Tina och Leila Lindholm. Affärerna gör saker trendiga, eller förstärker i alla fall dem. Mango chutney var ett impulsköp, men butiken var inte inspirationen. Det kom från ett tips om en ostbricka som hade äppel-chutney, och när vi skulle servera en ostbricka råkade det bli en annan chutney. Använder receptsidor mer än matbloggar; läser bloggar men använder inte recepten därifrån. Skribenterna blir en slags B-kändisar, som hon som skriver bloggen 17år127kg.

Hur viktigt är det att hänga med i mattrender? Varför?
Trendigt inte lika viktigt som känslan av att äta något nytt. Det som är nytt men inte alltid trendigt. Stuvade makaroner varje dag blir uttjatat, vilket innebär att all husmanskost inte är trendig. Äter man på resturang kan den i sig ha ett trendigt koncept, som ekologiskt, närodlat och så vidare.

Har ni någon teknik i köket? Vad för någon?
Hushållsassisstent, stavmixer, vattenkokare, mikrovågsugn, riskokare. Skulle vilja ha diskmaskin och elvisp som förvisso finns i hushållsassistenten. Det vore coolt att ha induktionshäll och varmluftsugn.

Skulle ni kunna tänka dig att använda elektronik i köket?
Om man ska ha elektronik i köket ska det vara något med många funktioner. Elektronisk kokbok för den med dålig fantasi. Kopplad till vad man har hemma i köket så den kunde göra inköpslistor utan att man måste gå hem och kolla i skåpen. Trendkurvor på till exempel mjölkåtgång. Koppla inköpslogiken till Ica-kortet för rabatter. Vi använder de personliga Ica-rabatterna ibland, kanske hälften av dem som erbjuda per gång.
En robot som alltid lagar maten skulle vara tråkigt, men om man hade en så skulle den vara tvungen att ha ett förkläde. Star Trek-piller som föda skulle också vara tråkigt, men de dagar man inte vill laga mat skulle det vara smidigt om man kunde ta fram en färdig rätt ur tomma intet genom en knapptryckning. Att laga mat kan vara roligt, men inte varje dag efter jobbet. Kanske ett system som håller koll på det man äter är nyttigt eller inte. Något som ger en varning om man äter onyttigt. Bantningsprogram i stil med anti-rök-kampanjer som betalar in pengar till någon organisation man hatar. Tips till folk som köper minimjölk men samtidigt två liter läsk, en påse chips och godis. Varningar för blinda diabetiker så de inte köper något med för mycket socker. Varningar för gamla som inte är vana att ha diabeter och köper snask. Tjänsten man bygger bör hålla reda på allergier, folk med diabetes och vegetarianer. Det är rätt ute att vara allergisk. Kanske något som tipsar så att man äter som en kändis.

Använder ni till exempel Facebook eller Twitter för att berätta vad ni lagar/äter?
Nej. Får istället tips och jämförelser över matbordet på jobbet, där man kan se och prata om vad andra lagar. Det är lätt att jämföra recept och nämna egna variationer. På lunchrestaurang kan man bara kommentera vad man får utan att göra något åt det än att hoppas att det blir bättre nästa dag. [Hon] Brukar dela med mig av recept till kompisar, speciellt en som jag brukar få många tips från. Min [hans] pappa brukar också ge recept, även fast vi inte använder dem så ofta. Med skolkamraterna brukade vi ge varandra tips om vad man skulle laga för mat när man kom hem. Vore bra att kunna ringa någon för att tips baserat på vad man har hemma eller är sugen på, som en bra kompis.

Hur planerar ni matlistan? Inköp?
Använder ingen planerad matlista, köper snarare “det vanliga”. Ibland lite inspiration från överallt, men inte så mycket från TV-program. Tasteline is da shit. Brukar improvisera recept baserat på det som är hemma, vilket brukar var “det vanliga” och därmet tråkiga. Inköpet baseras mycket på kompisar variationer och om de nämnt någon ingrediens som är spännande. Icas buffé-tidningar är bra, men lätt bortglömd, inspiration med billiga veckomenyer och teman.

Skulle ni använda en tjänst som levererar matvaror?
Vi har kollat efter något sådant för ekologiska, närodlade grönsaker från Ekolådan. Har jämfört ett par olika, men det finns fler som levererar till exempel fruktkorgar till företag. Butiken är bra för spontaninköp och inspiration. Marknader skulle vara mysigare att gå på.

Hur letar ni recept på webbsidor?
Kollar på förstasidan och scrollar lite. Söka på recept-namn. På Tasteline kan man sortera på mest lästa recept eller poäng, vilket är smidigt. “Den viktiga ingrediensen är”-sökningar kan vara bra, men har bara använt det någon gång.

Skulle ni vilja använda en tjänst där man kan förbeställa ingredienserna till det populära TV-kockar lagar för dagen?
Nej, det lockar inte. Låter jobbigt att behöva planera, kanske inte sugen på maträtten just den dagen, speciellt om det är en vecka efter att man beställt.

Skulle ni vilja använda en tjänst för att både ge och få mattips av sina vänner?
Ja, det skulle vara intressant om man kunde byta recept, modifiera och dela med sig i sin tur. Bara det inte är över Facebook. Det finns något sådant ställe som en kompis använder; det heter något i stil med Matklubben eller Viktklubb.

Hur långt brukar ni resa till en resturang, om det är minst ett av målen?
Vi äter oftast på restauranger inom staden. Nori har bästa sushin, den som ligger på Västra Vägen är rätt ok. Om man ska ut och resa kan man kolla efter restauranger i närheten, men det är inte huvudmålet. Det finns de som har det som intresse att samla poäng ur Michelin-guiden, men inte vi.


Avslutning
När klockan slog 21:00 kändes det som om de flesta frågor blivit besvarade och att det började bli för sent för att ställa nya frågor. Intervjun gav många svar, men det kändes som om de inte riktigt var optimala inom målgruppen för intervjuer - dock kanske inom målgruppen som man kan påverka till det positiva. Alla har inte ett så stort behov att vara trendiga inom mat, speciellt när de är personer som inte aktivt försöker vara trendiga inom andra områden. De känner sig dock trendiga om de lagar något som är trendigt - men eftersom det är viktigare att det är något nytt, eller återupptäckt, så skulle det lika gärna kunna vara det som var trendigt för två år sen.
Är det bara känslan som räknas?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0