Intervju med "Kalle" 32 år.

Intervju genomförd av Johan M med ”Kalle” 32 år, anställd som jurist på ett företag i Linköping. Har tidigare arbetat som kock utomlands och i Sverige. Större delen av intervjun genomfördes 2009-09-01 men fortsatte 2009-09-04 i pga. nya intervjufrågor.

 

Vad är trendigt inom matlagning?

Gällande råvaror skall det vara ekologiskt, hälsosamt, fettsnålt och närodlat. Gärna naturliga, oförändrade råvaror. Svensk hälsosam mat är den matkultur som gäller nu men samtidigt tar vi inspiration från andra matkulturer. I och med att konsumenten på senare tid har blivit mer medveten om att det är viktigt att äta hälsosamt så är det mycket ekologiskt och närodlat som gäller.

Jag tror även att "vanliga" köksredskap är trendigt just nu. Knivar, stekpannor och kastruller mm av bra kvalité. Maskiner och specialiserade redskap tror jag försvinner i och med att vi använder enkla råvaror.

Ett köksredskap som jag tror kan vara trendigt just nu är förvaringsboxar med speciell temperatur och luftfuktighet. I dessa förvaras bl.a. grönsaker för att de ska hålla sig fräscha länge.

 

Vad är trendigt när det gäller restauranger?

Eftersom vi äter hälsosam mat hemma tror jag att restauranger som serverar hälsosam mat går bra. Samtidigt är dessa restauranger ofta ganska dyra så det går även bra för de klassiska snabbmatsställena som serverar lite billigare mat. Sedan är väl folk alltid intresserade av att äta utländsk mat som är ny och spännande. Inredningen i restauranger tror jag inte följer någon trend utan inredningen följer vad som serveras.

 

Vad har du i köket som du tycker är häftigt/trendigt?

Global knivset, dyra knivar av bra kvalité. Kastruller och stekpannor av kvalité.

 

Har du något föremål/ingrediens du skulle vilja ha i ditt kök? Varför?

Jag skulle vilja ha en kombinationsspis med induktion/gas. Induktionshäll är det bästa enl traditionell elspis som jag skulle använda för vattenkokning och liknande saker. Det är lättare att reglera värmen på en gasspis vilken är användbart när man wokar och steker mm. Ett stekbord som man steker direkt på vore också roligt att ha. Allt detta har inte så mycket med trender att göra utan det är snarare nytt och fräscht.

Gällande matvaror skulle det vara trevligt att ha olika sorters vinäger hemma.

 

Har du varit på matmässa någon gång? Ja: Vad tittade du på där? Nej: Varför inte?

Jag har varit på matmässa och kollat på köksredskap, choklad och olika spritsorter. Kvalitetsvaror. En stor anledning till att jag åkte dit var för att prova olika choklad- och whiskysorter. Jag fick reda på matmässan genom en annons i en mattidning.

 

Finns det något du tycker är trendigt vad gäller drycker?

Inte direkt. Ekoodlat när det gäller t.ex. viner.

 

Hur viktigt är det att hänga med i mattrender?

Jag tycker inte att det är viktigt, för mig är det en fråga om inspiration istället för behov.

 

Hur tar du del av mattrender?

Internet, tidsskrifter, tv.

 

Skulle du kunna tänka dig att använda någon teknisk apparat i köket?

Ja, allt från pc i kylskåpsdörren till en elvisp.

 

Vad skulle den ha för funktioner?

Hade jag en laptop i köket skulle jag använda den till att exempelvis titta på nyheterna, lyssna på musik och kolla på recept. Vanligt datoranvändande.

 

Har du någon teknik i köket?

Inget mer avancerat än en elvisp.

 

Brukar du gå in på hemsidor eller se på matlagningsprogram för att hitta recept?

Jag brukar oftast använda kokböcker eller olika hemsidor innehållande recept. Någon enstaka gång tar jag recept från tv-program.

 

Hur planerar du matlistan (webbsidor, receptbok)?

Brukar köpa standardvaror som kan användas till mycket. Annars brukar jag använda internet eller receptböcker för att hitta recept och sedan inhandla det extra som behövs. Oftast kommer jag på en maträtt som jag vill göra och kollar upp i en kokbok/internet vilka matvaror som ingår.

 

Skulle du använda en tjänst som levererade matvaror hem till dörren?

Jag skulle kunna tänka mig att använda det så länge det är prisvärt.

 

Hur letar du recept på webbsidor( topplistor/popularitet, innehåll)?

Kan inte riktigt spåra mitt beteende. Kollar ibland topplistor men ofta har jag någon ide på en maträtt som jag kan namnet på och sedan söker jag på det.

 

Övrigt:

Kalle använder inte exempelvis Twitter eller Facebook för att berätta vad han lagar för mat men skulle tycka det vore intressant att använda en tjänst i köket som förmedlade det.

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0